Lofotlam er en matspesialitet med kvalitet og smak preget av Lofotens unike natur.
Gjennom årtusener har de grønne fjellsidene utviklet en helt spesiell flora – et beitegrunnlag bestående av næringsrike urter og frodig beitegras, naturlig saltet av havet som vind og uvær fører med seg. Frisk tang fra Nordishavet er også en naturlig del av beitegrunnlaget for våre dyr.
Vi sier at Lofotlam er Norges «pré-salé», fordi kjøttet smaksettes av det saltholdige beitet.
Sauehold i Lofoten har lange tradisjoner. Aktive sauebønder har drevet et systematisk avlsarbeid og fått fram gode dyr. Kombinasjonen av god avl, næringsrikt beite og lammenes muskelbruk i bratte fjellsider, fører til at fettet blir marmorert inn i kjøttet. Dette gir Lofotlammene god kjøttfylde, unik mørhet og særegen aroma.
Lofotlam er et beskyttet merkenavn og det er kun godkjente gårder i Lofoten som kan levere sine lam inn til klassifisering og vurdering som som Lofotlam. Kravene vi stiller til våre produsenter, og til råvaren, er langt strengere enn de krav som myndighetene setter. Vi er stolte av å drive et sauehold som tar vare på miljøet, utnytter utmarksressursene og gir norske forbrukere en råvare i verdensklasse.
Lofotlam har hatt den norske geografisk beskyttede betegnelsen siden 2011. Sommeren ble våre produkter også anerkjent av Europakommisjonen som et produkt med unik geografisk opprinnelse og kvalitet gjennom betegnelsen Protected Geographical Indication (PGI). Den nye betegnelsen setter Lofotlam på listen sammen med kjente produkter som blant annet champagne, parmaskinke og parmigiano reggiano. Lofotlam er det tredje norske produktet som får PGI.
Ideen bak å ha en felles geografisk beskyttet betegnelse, er å gi merverdi til våre bønder. De har sammen jobbet for å utvikle kvalitet og dyrehelse, oppnådd resultater de ikke ville fått til alene. Merkevaren garanterer dessuten en kvalitet som er unik for dette området, og vi kan dermed ta mer betalt for kjøttet. Dette gir bonden bedre betaling for arbeidet som ligger bak og gjør sauehold mer lønnsomt.
Lofotlammene på Uttakleiv beiter helt i havkanten, og er godt vant med turister.


Lofotlam selges primært hos utvalgte Rema 1000 butikker på sentralt østland, og hos noen restauranter i Lofoten. For det lokale markedet i Lofoten kan kjøttet bestilles hos Horns Slakteri.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.